Появата на видеото, в което министър-председателката на Финландия Сана Марин танцува

...
Появата на видеото, в което министър-председателката на Финландия Сана Марин танцува
Коментари Харесай

Дебат във Финландия: Колко точно може да се забавлява един премиер -

Появата на видеото, в което министър-председателката на Финландия Сана Марин танцува и пее с другари на частен ваучър провокира спор измежду финландците за това какъв брой тъкмо развлечение е неуместно за министър-председател, изключително като се има поради нападението на прилежаща Русия против Украйна, което накара от дълго време неутралните Финландия и Швеция да подадат молба за участие в НАТО, отбелязва Асошиейтед прес.

Марин, която оглавява лявоцентристката Финландска социалдемократическа партия, е изправена пред лавина от въпроси за купона: Имало ли е опиати? Алкохол? Работила ли е, или е била в лятна почивка? Д али министър-председателката е била задоволително трезвена, с цел да се оправи с изключителна обстановка, в случай че такава възникне?

Видеото, очевидно снимано от някой от участниците в празненството, изтече в обществените мрежи и притегли вниманието на финландските медии тази седмица. Марин съобщи, че е била на празненството през последните седмици, само че отхвърли да каже къде тъкмо и по кое време е било то.



Тя също по този начин призна, че е чествала бурно с приятелите си и че е бил използван алкохол - само че, доколкото ѝ е известно, не и опиати. Вчера тя съобщи,

" Надявам се, че през 2022 година е признато даже вземащите решения хора да танцуват, пеят и вървят на празненства ", сподели Марин пред кореспонденти. " Не ми се искаше да се популяризират каквито и да били фрагменти, само че гласоподавателите би трябвало да решат какво мислят за това``.

Министър-председателката, която е омъжена и има 4-годишна щерка, неведнъж е казвала, че въпреки и да е ръководителка на финландското държавно управление, тя е като всеки различен на нейната възраст, който обича да се забавлява с приятелите и фамилията си в свободното си време.

Мнозина я похвалиха за това, че съчетава тежката си работа с деен персонален живот, само че други сложиха под въпрос решението ѝ да остави да бъде снимана, даже когато ѝ е било дадено, че видеоклиповете няма да бъдат оповестени, означи Ройтерс.

В миг, когато Европа е неспокойна поради войната на Русия в Украйна, Марин е подложена на критика, че присъединяване ѝ на празненства може да попречи на способността ѝ бързо да извършва отговорностите си, в случай че Финландия бъде ударена от неочаквана рецесия.

" Ако възникне спешна обстановка, ще знам за нея преди среднощ в събота вечер ", сподели тя пред кореспонденти и добави, че финландските въоръжени сили са добре готови да плануват всяка военна рецесия, която би могла да засегна страната.

Финландия, която има дълга обща граница с Русия, подаде молба дружно със прилежаща Швеция за присъединение към НАТО на фона на войната в Украйна.

Асошиейтед прес събра през вчерашния ден отзиви на финландци във връзка със станалото.

Йосуа Фагерхолм, който работи в региона на маркетинга, съобщи, че случката може да навреди на репутацията на Финландия и на доверието на гражданското общество във финландските политици. " Смятам, че е значимо нашите политици да бъдат уважавани и да се употребяват с доверието на обществеността. Така че не мисля, че това наподобява добре ", сподели той.

Минту Килиайнен, студентка в Хелзинки, не е съгласна с това. Тя сподели, че всеки има право на мнение, само че съгласно нея изтеклият видеозапис е привлякъл прекалено много внимание. " Нормално е да се забавляваме ", сподели Килиайнен.

Някои поддръжници на Марин акцентират, че рецензиите против министър-председателката " миришат " на сексизъм. Тя стана най-младият министър-председател на Финландия през 2019 година на 34-годишна възраст. Дори в славещата се с равенството сред половете скандинавска страна Марин счита, че от време на време на пола и възрастта ѝ се обръща прекомерно огромно внимание. През 2020 година тя съобщи пред списание " Вог ", че, " на всяка позиция, на която съм била, полът ми постоянно е бил насочна точка - че съм млада жена ".

Ану Койвонен, преподавателка по джендър науки във финландския университет в Турку, съобщи за АП, че не счита, че полът е бил решителен фактор за вълнението към изтеклия видеоклип. Тя сподели, че самият ваучър не е огромен проблем, само че фактът, че видеото е изтекло, може да се преглежда като г решка в преценката на министър-председателката във връзка с хората, с които се е обкръжила . " Това, че не се е въздържала в компания, в която не може да се довери на всички в стаята - мисля, че това е главният проблем сега ", сподели Койвонен.

Ярно Лимнел, специалист по киберсигурност и районен политик от консервативната финландска Национална съдружна партия, съобщи, че случаят е спорен от позиция на сигурността . Той означи, че висшите финландски ръководители съставляват интерес за задграничните служби за сигурност. " Информацията се събира от разнообразни източници и даже на пръв взор тривиални части информация могат да бъдат от голяма важност за непозната мощ ", сподели Лимнел за локален вестник.

Това не е първият път, когато купоните на Марин попадат в полезрението на медиите. През декември тя се извини обществено, откакто е била по питейни заведения до 4 часа сутринта, макар че е получила текстовото известие да заобикаля обществени действия заради контакт с човек, инфектиран с коронавирус. Марин съобщи, че не е видяла известието, тъй като е оставила телефона си у дома. По-късно тестванията ѝ за ковид се оказаха негативни.

Дори в прогресивно общество като финландското Марин не се вписва в визиите за характерен политик. Тя е израснала със самотна майка, която е имала връзка с друга жена. Много финландци се гордеят с нейния съвременен метод към премиерския пост, в това число и с небрежното облекло, което носи от време на време по публични мотиви. Марин разбуни обществените медии през април, когато се появи на конференция с шведската си колежка Магдалена Андершон, облечена в черно кожено рокерско яке.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР